به گزارش فارس، جشنواره فیلم کن در کنار جشنوارههایی چون برلین، ونیز، اسکار و ... یکی از بزرگترین جشنوارههای سینمایی جهان است که هر ساله در شهر کن یا کان واقع در جنوب فرانسه برگزار میشود، در زیر مروری داریم بر تاریخچه برگزاری این جشنواره:
مراسم فرش قرمز جشنواره فیلم کن |
* جشنواره کن اولین بار 73 سال پیش از این تاسیس شد:
شهر ساحلی کان یا کن در جنوب فرانسه محل برگزاری جشنواره |
جشنواره فیلم کن، اولین بار 73 سال پیش در سپتامبر 1939 در شهر ساحلی کان یا کن واقع در جنوب فرانسه برگزار شد و البته به خاطر شروع جنگ جهانی دوم، این آخرین سالی برگزاری آن نیز بود.
_سازنده فیلمهای «ده فرمان» و «کلئوپاترا» برنده اولین جایزه جشنواره کن:
سیسیل ب دومیل هنگام ساخت یکی از فیلمهایش |
در این سال فیلم آمریکایی «مرد اتحادیه اقیانوس آرام» ساخته «سیسیل ب دومیل»، سازنده فیلمهای «دهفرمان»، «کلئوپاترا» و «سامسون و دلیله» به عنوان بهترین فیلم سال شناخته شد.
فیلم «مرد اتحادیه راهآهن اقیانوس آرام»، اولین فیلم آمریکایی برنده جایزه نخل طلای کن |
این فیلم داستان راهاندازی پروژه عظیم راه آهن اتحادیه اقیانوس آرام به سمت کالیفرنیا بود.
_تعطیلی موقت جشنواره فیلم کن در همان اولین سال برگزاری به دلیل وقوع جنگ جهانی اول:
این جشنواره پس از سال 1939 به دلیل شروع جنگ جهانی دوم، برای شش سال تعطیل شد ولی پس از اتمام این جنگ، جشنواره کن نیز از سال 1946 از سر گرفته شد و در این سال نیز، جایزه برتر جشنواره به فیلمی سوئدی اعطا شد.
4-5 سال بعد در اوایل دهه 50 تاریخ برگزاری جشنواره از ماه سپتامبر به ماه آوریل تغییر یافت و از سال 1955 نیز تندیس «نخل طلا» به عنوان جایزه اصلی این رقابتها معرفی شد و موقعیت آن در میان دیگر جشنواره سینمایی جهان از اوایل دهه 60 میلادی تثبیت شد و از آن زمان به عنوان معتبرترین جشنواره فرهنگی هنری جهان شناخته شد.
_جشنواره علاوه بر دوران جنگ جهانی دوم، دوبار دیگر نیز به تعطیلی کشیده شد:
این جشنواره پس از دوران جنگ جهانی دوم، دو بار دیگر نیز تعطیل شد، اولین بار در سال 1950 به دلیل مشکلات مالی و بار دوم در سال 1968 میلادی به دلیل شکل گرفتن موجی از اعتراضها در میان سینماگران فرانسوی.
در این سال «آندره مالرو»، وزیر فرهنگ وقت فرانسه اقدام به اخراج «هانری لانگلوا»، مدیر محبوب «سینماتک» فرانسه کرد و این عمل موجب واکنش جمعی از سینماگران فرانسوی درجشنواره کن شد. «لوییمال» و «رومن پولانسکی» بلافاصله از هیئت داوران این جشنواره استعفا داد و «فرانسوآ تروفو» و «ژان لوک گدار» رهبری گروهی دیگر از فیلمسازان موج نو فرانسه را در اعتراض به این اقدام به عهده گرفتند.
این گروه خود را از پرده سینمای جشنواره آویزان و موجب تعطیلی جشنواره در سال 1968 شدند،ولی سال بعد با اضافه شدن بخش جنبی «دو هفته با کارگردانان»، این جشنواره بار دیگر بازگشایی شد و تا به امروز به طور پیوسته به کار خود ادامه داده است.
* جشنواره کن هرساله در هفت بخش اصلی «مسابقه»، «خارج از مسابقه»، «نوعی نگاه»، «سینهفونداسیون» «فیلمهای کوتاه» ، «دو هفته با کارگردانان»، «بازار فیلم» و «منتقدان» برگزار میشود:
_بخش مسابقه:
هرساله حدود بیست فیلم برای ربودن تندیس «نخل طلا» وارد این بخش از رقابتها میشوند و در نهایت هیات داوران یکی از فیلمها را به عنوان برنده معرفی خواهد کرد.
آمارها نشان داده که برنده شدن در این بخش از جشنواره کمک بسزایی به فروش فیلم در گیشه خواهد کرد.
از جمله برندگان بزرگ جایزه نخل طلای کن میتوان به کارگردانانی چون «ولز»، «روسیلینی»، «فلینی»، «ویسکونتی»، «آنتونیونی»، «آلتمن»، «کوروساوا»، «ایمامورا»، «وندرس»، «آگوست»، «سودربرگ»، «لینچ»، «آنجلو پولوس»، «پولانسکی»، «ونسنت»، «برادران داردن»، «کیارستمی»، «لوچ»، «مور» و ... اشاره کرد.
_بخش خارج از مسابقه:
گاهی برخی از فیلمهایی که برای شرکت در بخش مسابقه به دبیرخانه جشنواره کن فرستاده میشوند، مورد تایید هیئت انتخاب این بخش از جشنواره نبوده ولی از نظر برگزارکنندگان، این فیلمها، شایستگی لازم برای نمایش در جشنواره را دارند، به همین خاطر در بخش خارج از مسابقه به نمایش درمیآیند.
از جمله ویژگیهای این بخش از جشنواره، نمایش برخی از بخشهای تدوین نشده و فیلمهای در دست تولید کارگردانان است که از جمله آنها میتوان به نمایش فیلم «دار و دسته نیویورکیهای » ساخته «اسکورسیزی» و «پنچ» ساخته «کیارستمی» اشاره کرد.
_بخش «نوعی نگاه»:
این بخش غیر رقابتی از سال 1978، هرساله برگزار میشود.
در این بخش فیلمهای موفق و برجسته سینمای جهان به نمایش درمیآید.
_بخش سینهفونداسیون:
این بخش رقابتی 20 سال پس از بخش «نوعی نگاه» یعنی از سال 1998 به دیگر بخشهای جشنواره فیلم کن اضافه شد.
هر سال حدود پانزده فیلم کوتاه سینمای جهان بالاخص فیلمهایی که توسط کارآموزان دانشکدههای فیلم ساخته شده باشد، در این بخش به نمایش درمیآید.
برندگان این بخش از رقابتها شامل سه فیلم اول، دوم و سوم میشود که توسط هیئت داورانی مستقل برگزار میشود.
_بخش «هفته منتقدان»:
بخش «هفته منتقدان» قدیمیترین بخش جنبی جشنواره است که در سال 1962 تاسیس شده است.
این بخش از رقابتها را انجمن منتقدان فیلم فرانسه برگزار میکند.
این انجمن هر ساله به معرفی آثار فیلمسازان جدید و نوپای سینمای جهان میپردازد.
_بخش «دو هفته با کارگردانان»:
این بخش غیر رقابتی 4 سال پس از بخش «هفته منتقدان»،اولین بار در سال 1969 برگزار شد، در این بخش فیلمهای کوتاه و بلند فیلمسازان جهان به نمایش درمیآید.
_بازار فیلم کن:
بازار فیلم کن بزرگترین و مهمترین بازار فیلم جهان محسوب میشود که بسیاری از تهیهکنندگان، بازاریابها و پخشکنندههای فیلم از سراسر دنیا برای خرید و فروش و گرفتن امتیاز پخش فیلمها به این بازار میآیند.
برای شرکت در این بازار محدودیتی وجود ندارد و شرکت در آن برای عموم آزاد است.
* تندیس نخل طلای کن چگونه ساخته شد؟
تندیس نخل طلای کن برگرفته از سمبل شهر کن (درختهای نخل) |
در سال 1954، «سوزان لازون»، جواهرساز پاریسی پیشنهاد استفاده از برگ نخل که دیگر سمبل شهر و جشنواره فیلم کن شده بود را بهعنوان جایزه داد که در نهایت از سال 1955 جایزه نخل طلا جایگزین جایزه بزرگ این جشنواره شد.
در زیر به روایت تصویر اشاره داریم به مراحل تولید این تندیس:
ساخت ماکتی از نخل طلا براساس طرحی از پیش کشیده شده |
تطبیق ماکت ساخته شده با الگوی از پیش طراحی شده |
ساخت ماکت نخل طلا |
قالب گیری طرح اولیه تندیس |
مرحله قالبگیری |
سرد کردن قالب حرارت دیده |
مرحله بعد از قالب گیری |
مرحله تثبیت رنگ |
مرحله تراشکاری و رفع زواید تندیس |
محصول نهایی تندیس نخل طلای کن |
نصب تندیس نخل طلا بر روی کریستال |
نخل طلا، جایزه اول جشنواره فیلم کن |
*«کیارستمی»، اولین و آخرین فیلمساز ایرانی برنده نخل طلای کن:
کیارستمی، اولین و آخرین فیلمساز ایرانی که برای فیلم «طعم گیلاس» برنده جایزه نخل طلای کن شد |
«عباس کیارستمی»، فیلمساز مطرح ایرانی که تاکنون سه بار نامزد دریافت جایزه نخل طلای کن شده است، در سال 1997 برای فیلم «طعم گیلاس» برنده این جایزه شد، این اولین و آخرین باری بود که یک فیلم ایرانی برنده این جایزه سینمایی میشد.
البته این فیلم در کنار فیلم ژاپنی «مارماهی» ساخته «شوهی ایماورا» جایزه نخل طلا را به طور مشترک به دست آورد.
«طعم گیلاس» داستان مردی (با بازی همایون ارشادی) است که به فکر خودکشی است ولی قبل از مرگش به دنبال کسی است که جنازه او را پس از مرگ دفن کند.
این فیلم آن سال در جشنواره کن با بازخوردهای مثبت و منفی زیادی روبرو شد که در این میان «راجر ایبرت»، منتقد سینمای آمریکا این فیلم را یکی از خستهکنندهترین فیلمهایی که تاکنون دیده است، معرفی میکند و در نقد این فیلم مینویسد: مثل این میماند که پادشاهی بدون لباس دیدهام.
البته برعکس «ایبرت» برخی چون منتقدان روزنامههای «شیکاگو ریدر» و «نیویورک دیلی نیوز»، این فیلم را ستوده و آن را شاهکار سینما میدانند.
* آمریکا با 18 جایزه نخل طلا، رکورددار پرجایزهترین کشور شرکتکننده در رقابتهای کن است:
فیلم درخت زندگی ساخته ترنس مالیک که سال گذشته برنده جایزه نخل طلای کن شد |
کشور آمریکا با 18 جایزه نخل طلا، در صدر فهرست پرجایزهترین شرکتکننده رقابتهای کن قرار دارد که اولین بار در سال 1939، اولین سال برگزاری جشنواره فیلم کن برای فیلم «مرد اتحادیه اقیانوس آرام» به کارگردانی «سیسیل ب دومیل» برنده این جایزه شد و آخرین بار نیز سال گذشته برای فیلم «درخت زندگی» ساخته «ترنس مالیک» برنده این جایزه شد.
پس از آمریکا به ترتیب کشورهای ایتالیا با 12 نخل طلا، فرانسه با 11 نخل طلا، انگلیس با10 نخل طلا، دانمارک و ژاپن هرکدام با 4 نخل طلا، کشورهای بلژیک، آلمان، صربستان و مونتهنگرو، سوئد، روسیه با 2 نخل طلا و کشورهای الجزایر، برزیل، چک و اسلواکی، ایران، هندوستان، مکزیک، مجارستان، نیوزیلند، اسپانیا، سوئیس، چین، ترکیه و یونان هر کدام با یک نخل طلا در فهرست پرجایزهترین شرکتکنندههای رقابتهای کن قرار گرفتهاند
به گزارش مشرق، شبیهساز یا سیمولاتور (SIMULATOR) امروزه به عنوان یکی از محصولات فناوری «واقعیت مجازی یا Virtual Realty» خدمت شایانی به برنامه های آموزشی برای کاربری بهتر وسائل هوایی، زمینی و دریایی و حتی امور پزشکی کرده است.
شاید پرهزینه و پرمخاطره ترین نوع آموزش، آموزش های خلبانی باشد. هواگردها (هواپیما، بالگرد و ...) عموماً وسائل بسیار گرانقیمتی هستند و هم کاربران نظامی و هم غیرنظامی تا حد امکان تمایلی به صرف هزینه های بسیار زیاد آموزش ندارند که عمدتاً ناشی از مصرف قطعات و سوخت است. همچنین تمامی ساعاتی که هواگرد درگیر برنامه آموزش است از دسترس کاربری های عملیاتی دور است. از اینرو ابتدا خلبانان را با هواپیماهای ساده تر آموزش داده سپس وی را با هواپیمای مدنظر روی زمین آشنا کرده و در نهایت به پرواز با آن هواپیما مبادرت می نمایند.
با ساخت سامانه های شبیه ساز که از نظر تجهیزات و فضای داخلی و عملکرد دینامیکی مشابه هواپیمای اصلی بودند گام مهمی برای رفع مشکلات پیش گفته برداشته و به مرور این وسیله به جزء جدائی ناپذیر آموزش ها تبدیل شد.
به کمک این سامانه ها می توان تمامی حالاتی که احتمال بروز آنها کم یا زیاد است را برای خلبان مشابه سازی کرد نظیر رویارویی با وضعیت های اضطراری مانند خاموش شدن موتور، قطع برق هواپیما، آتش سوزی در بخش های مختلف، باز نشدن ارابه فرود یا شکستن آن و ترکیدن لاستیک روی باند و ... یا قرار دادن خلبان در موقعیت های مختلف راهکنشی(تاکتیکی) نظیر نبردهای هوا به هوا، تهدید از جانب انواع ادوات پدافند هوایی، پروازهای جمعی با سایر هواپیماها، اجرای عملیات هوا به سطح و ...
اما برای دستیابی به تمامی این مزایا باید مرحله دشوار طراحی و ساخت شبیه ساز پشت سر گذاشته شود.
شبیه سازها با توجه به سطح فناوری مورد استفاده دارای انواع ساده تا پیچیده هستند که قیمت نمونه های کامل و پیشرفته آنها که دارای 6 درجه آزادی حرکتی رو به جلو-عقب، چپ-راست، بالا-پایین و سه دوران حول محورهای طولی، عرضی و عمودی هستند و امکان مشابه سازی تمامی حرکت هایی که در پرواز اتفاق می افتد حتی سقوط هواپیما را داشته و ویژگی های گرافیکی بالایی را نیز دارند عمدتاً با خود هواپیما برابری کرده و بعضاً گران تر نیز است اما مزیت های فراوان شبیه سازها و دوره عمر بالای آنها باعث می شود برای بکارگیری در امور آموزشی به صرفه باشند.
کاهش استهلاک و مصرف قطعات و هزینه های تعمیرات، کاهش مدت درگیر بودن هواپیمای واقعی برای فعالیت های آموزشی و در نتیجه در دسترس بودن برای امور عملیاتی و کاهش سوانح آموزشی، کاهش سوانح ناشی از مشابه سازی شرایط اضطراری در پروازهای هواپیماهای آموزشی، بالا نگهداشتن توانایی ها و حفظ مهارت خلبانان در طول زمان، مسلط شدن بر ادوات داخل کابین و کارکرد آنها، افزایش سرعت واکنش خلبانان در مواجهه با شرایط حساس و سانحه که عمدتاً تنها چند ثانیه به طول می انجامد از دیگر مزایای بکارگیری شبیه سازها هستند.
بعلاوه پروازهای بازآموزی خلبانان که باید هر چند ماه یکبار باشد می تواند توسط شبیه ساز و با تکرار انواع شرایط اضطراری که در مدت پروازها توسط خلبان تجربه نشده به تعداد دفعات مورد نیاز اجرا شود، عملکرد وی در طی تمرین با شبیه ساز ضبط شده و مورد تحلیل قرار گیرد.
به طور کلی شبیه ساز وسیله ای پیچیده و گرانقیمت از نظر هزینه های طراحی و تولید است اما این وسائل حتی تا 30 سال قابلیت استفاده دارند و البته هزینه هر ساعت کار با شبیه ساز بسیار کمتر از هزینه یک ساعت آموزش با هواپیمای واقعی است.
دانش های مختلفی نظیر دینامیک و کنترل، واقعیت مجازی، برق الکترونیک و کنترل، ساخت و تولید، طراحی صنعتی، هوانوردی و خلبانی و ... باید به صورت هماهنگ و دقیق برای مراحل طراحی معادلات پروازی، نرم افزارها، طراحی و نصب و راه اندازی سامانه تصویری و سامانه های حرکتی مورد استفاده قرار گیرند تا یک شبیه ساز کامل ساخته شود.
امروزه در کشور تحریم شده ما ایران بیش از 10 نمونه شبیه ساز انواع هواپیماهای جنگنده و چند نوع بالگرد ساخته شده و در پایگاه های مختلفی مشغول ارائه خدمات است. این شبیه سازها شامل انواع مختلف ثابت و تمام متحرک و حتی نوع 6 درجه آزادی بوده ولی با قیمت های بسیار کمتر از آنچه برای تهیه آنها از خارج باید پرداخت می شد ساخته شده اند. البته برای مصارف زمینی و دریایی و زیردریایی نیز شبیه سازهایی ساخته شده که مورد بحث این گزارش نیست.
این شبیه سازها از کابین پرواز واقعی، کنترل فرامین و ارتباط آن با رایانه و سروو موتورهای بازخوردهای نیرویی به دست و پای خلبان، سامانه های تصویری، رایانه و نرم افزارهای کنترلی و سامانه های نمایش و مدیریت آموزش برای استاد خلبان تشکیل شده اند.
با فناوری بومی و استفاده از توان متخصصان داخلی این شبیه سازهای ارزشمند با هزینه بسیار کمتری نسبت به نمونه خارجی ساخته شده اند.
به عنوان مثال خرید شبیه ساز برای جنگنده اف-4 فانتوم به 10 میلیون دلار اعتبار نیاز داشته که با ساخت داخلی آن برای نمونه اول یک میلیارد تومان یعنی حدود 10 درصد و برای نمونه بعدی حدود 3 درصد رقم مذکور هزینه شده است. جنگنده اف-4 که زمانی پرتعدادترین هواپیمای رزمی نهاجا بوده و هم اکنون نیز به احتمال زیاد است و انواع مأموریت های هوا به هوا و هوا به سطح کوتاه و دوربرد با طیفی از تسلیحات جدید و قدیمی که بعضاً گرانقیمت نیز هستند بر عهده خلبانان توانمند آن گذاشته می شود به دلیل همین حجم بالای پروازها شاید بیشترین نیاز را به شبیه ساز داشته باشد.
از اینرو هم اکنون حداقل دو دستگاه از این شبیه سازهای ایرانی مورد استفاده قرار می گیرند که نمونه اول در پایگاه نهم شکاری بندرعباس و نمونه دوم در پایگاه ششم شکاری بوشهر عملیاتی شده است.
همچنین شبیه ساز متحرک هواپیمای جنگنده اف-7 نیز که علاوه بر نمونه تک نفره، خود دارای نمونه دو نفره آموزشی بوده و بخشی از پروازهای آموزشی در نیروی هوایی ارتش بر عهده آن است در مدت کمتر از یک سال ساخته شده است. برای تأمین این شبیه ساز توسط شرکت های خارجی 22 میلیارد تومان درخواست شده بود که نهاجا با صرف 2 میلیارد یعنی 9 درصد آن مبلغ موفق به ساخت این وسیله ارزشمند شد.
شبیه ساز جنگنده رهگیر و مهم نیروی هوایی ارتش یعنی اف-14 تامکت که پیش از انقلاب خریده شده بود نیز توسط متخصصان داخلی بازسازی و بهسازی شده و با استفاده از فناوری های روز دارای قابلیت های بالاتری شده است. خصوصاً بهسازی و توسعه شبیه ساز کابین عقب این هواپیما نیز مد نظر بوده است. خلبانانی که برای پرواز با تامکت، این هواپیمای بسیار ارزشمند آماده می شوند با توجه به حساسیت مأموریت های رهگیری و سرعت بالای وقایع در درگیری های هوایی ویا نیاز به پرواز طولانی گشت زنی از شبیه سازها استفاده فراوانی می برند.
پليس كه از علت بيرون افتادن اين دختر صحبتي نكرده است، اعلام كرد: هنگام وقوع حادثه چند خودروي عبوري سرعت زيادي نداشتهاند و پيش از آسيبرساندن به اين كودك ترمز كردهاند.
اين تصاوير توسط دوربين نصب شده در اين تقاطع گرفته شده است.
بالا رفتن از یک کوه سنگی در آلاسکا
بارش باران و جاری شدن سیل در شهر لیوژو در جنوب چین
تلاش پلیس برای متفرق کردن معترضان جنبش اشغال در مقابل بانک انگلند در لندن
اجرای برنامه یک گروه هنری یونانی در فستیوالی در شهر ممفیس ایالت تنسی آمریکا
انباشت کانیترهای محتوی بار در بندر یانگشان در نزدیکی هنک کنگ
کفش های سنتی کره ای که با نی ساخته می شود
خانم "اولین ویدمر" رییس جمهوری سوییس (سمت چپ) در حال نگاه به کیف جدید وزیر حمل و نقل و ارتباطات سوییس
شنای یک پلیکان در دریاچه ای در کلمبو
تلف شدن دهها هزار ماهی در رودخانه ای در شهر چنگدو چین
بنای یادبود جنگ دوم جهانی در شهر کی یف اوکراین
قدم زدن یک زوج جوان اوکراینی در تونل عشق در شهر کلوان در شرق اوکراین
ازدحام 100 هزار نفری مکزیکی ها برای شرکت در یک کنسرت در شهر مکزیکو سیتی و درگیری آنها با پلیس
معترضان یمنی در شهر عدن
خواب یک ورزشکار روی سکوی توزیع مدال در سالن مسابقات قهرمانی شنا آلمان در برلین
بدون شرح!
آزمایش نمونه نسل جدید مریخ نوردهای ناسا
امحای 400 کیلوگرم کوکایین از سوی پلیس هندوراس
مشارکت مصری های مقیم اردن در انتخابات ریاست جمهوری مصر
حمله راکتی طالبان به دو تانکر سوخت در نزدیکی فرودگاه جلال آباد
بازار سبزی فروشان در یینچوان چین
ادامه تظاهرات اعتراضی علیه بازداشت فعالان حقوق بشر در بحرین
خنک شدن یک دختر پاکستانی درون یک کانال آب در لاهور
عکس انداختن یک زن عربستانی درون یک بنای تاریخی در عربستان
بازدیدکنندگان در حال گرفتن عکس از یک غار یخی در نزدیکی شهر نینگوو چین
جشن تولد یک مادر 112 ساله چینی در استان شمالی شاندونگ با حضور اعضای پر شمار خانواده
استفاده از آی پد برای انتخاب غذای آرانگوتان باغ وحش میامی
دسر 1000 دلاری رستورانی در نیویورک
جاری شدن سیل در غرب لندن
بدون شرح!
باستانشناسان در تازهترین حفاریهای خود در کلانشهر زولتان که از قوم مایا بهجامانده نقاشیهای دیواری را کشف کردهاند که بر خلاف یافتههای پیشین آنها از پایان جهان در سال 2012 خبر نمیدهند. آیندهای که آنها پیشبینی میکنند تا قرنها بعد ادامه دارد.
به گزارش نشنال جئوگرافیک، در این نقاشیها علاوه بر تصاویر ترسیم شده از پادشاه و ملازمانش، اعداد و محاسبات متعددی به چشم میخورند که کاتبان باستانی از آنها برای درک زمان استفاده میکردند. این حکاکیها علیرغم تفسیرهای غلط از آخرالزمان 2012 نشان میدهند تاریخ جهان تا قرنها بعد ادامه خواهد داشت.
یکی از باارزشترین جنبههای این حفاری راهیافتن باستانشناسان به درون جامعه قوم مایا است که تاکنون ناشناخته مانده بوده و میتواند زندگی اجتماعی آنها را به تصویر بکشد. ویلیام ساتورنو که رهبری این حفاریها را به عهده دارد، میگوید: «نمونهای شبیه به نقاشیهایی که در این منطقه کشف کردهایم تاکنون دیده نشده است». او و همکارانش در سایت زولتان که به چشم افراد عادی منطقهای 16 کیلومتری است و سطح بخشی از جنگلهای شمال گواتمالا را تشکیل میدهد، موفق به این کشف باارزش شدهاند.
اولینبار فرانکو راسی دانشجوی دکترای باستان شناسی دانشگاه بوستون در سال 2010/1389 موفق شد تونلی را در این سایت کشف کند که روی دیوارهای آن اثر کمرنگی از نقاشیهایی با خطوط قرمز دیده میشد. اندکی بعد او و همکارانش با کنار زدن گلولایی که حکاکیها را پوشانده بود، متوجه شدند با علامتهایی حجاری شده و نقوش متعدد روبرو هستند. حفاریها در سال 2011/1390 نشان دادند که این تونل میتواند یک اتاق کار باستانی باشد که مایاها برای حفظ تاریخ زولتان از آن استفاده کردهاند.
راسی میگوید: «آن چیزی که باعث میشود این اتاق بسیار جالبتوجه باشد، وجود فضای کار و نیمکتهای داخل آن است که احتمالا افراد روی آنها می نشستهاند و نقاشیهایی را در کتابهایی ترسیم میکردهاند که قرن هاست دیگر اثری از آنها نیست. این کتابها احتمالا پر از محاسبات پیچیده بودهاند که برای پیشگویی آینده شهر استفاده میشده و نویسندگان آنها برای توصیف تاریخ به جدولهایی مراجعه میکردهاند که روی دیوارها دیده میشوند و اعداد بسیاری روی آنها نوشته شده است. این اتاقها باید در سایتهای دیگر نیز وجود داشته باشند اما این اولینبار است که ما با یک نمونه از آنها برخورد میکنیم».
تاریک و روشن قوم مایا
سر در ورودی دالان حکاکها و نویسندهها را سالها پیش فرسایش و رطوبت جنگل از بین برده است. پیش از این این دالان بخشی از ساختمان کوچکی بوده که زمانی به میدان اصلی شهر که توسط هرمها پوشیده شده راه داشته، در این میدان عمومی بزرگان جشن برگزار میکردهاند و فروشندگان دورهگرد احتمالا به کار فروش ظرفهای گلی خود مشغول بودهاند.
این شهر که در سال 1915/1294 کشفشده، تنها 8 کیلومتر با سنبارتلو، دیگر کلانشهر مایاها فاصله دارد که در سال 2000 با کشف دیوارنماهایی در آن توسط ساتورنو معروف شده است.
گستره تمدن مایا پس از این دو شهر عظیم به سرزمینهای دیگری میرسد که اکنون کشورهای گواتمالا، بلیز و منطقه یوکاتان در مکزیک را تشکیل میدهند. به نظر میرسد در حدود 900 سال پس از میلاد این مرکز حیات مایاها که شامل زولاتان نیز میشده در اثر خشکسالی و احتمالا درگیریهای سیاسی ویران شده است. شاید نومیدی این انسانها در سالهای پایانی تمدن مایا نیز در شکلگیری نقاشیهای تازه کشف شده در دالان حکاکها مؤثر بوده است.
البته با وجود سالهای ناآرامی و غارت فضای داخلی این دالان و اتاقها کاملا دستنخورده باقیمانده است. در میان تصاویر نقاشی شده روی سه دیوار آن نقاشی نارنجیرنگی از مردی به چشم میخورد که بخش سپرمانند سفیدی روی سر و قفسهسینهاش را پوشانده، علاوه بر این پادشاهی که سرش با کلاهی از پرهای آبی تزئین شده روی یکی از دیوارها حکاکی شده،به وسیله پردهای که توسط استخوانهای انسان از دیوار آویزان شده پنهان شده و با کنار زدن آن آشکار می شود.
اما هنوز هم کشف دیگری وجود دارد که جالبتوجهتر از نمونههای پیشین است. همکاری دیوید استوارت کتیبهشناس و باستانشناس با هتر هرست که هنرمند است، به کشف نشانههایی از خط هیروگلیف که به سختی قابلدیدن است، در دیوارهای شرقی و شمالی این دالان منجر شده است.
یک جدول قمری و یک حلقه اعداد نیز کشف شده که برای محاسبه تاریخ بر اساس حرکت اجرام آسمانی استفاده میشد. محاسبات تاریخی انجام شده در این دالان تا حدود 7000 سال آینده ادامه دارند و بر خلاف نشانههای پیشین که برخی (به اشتباه) آن را پایان جهان در سال 2012 تعبیر کردهاند، نشان میدهند که تاریخ از دید این قوم ادامه داشته است.
محققان میگویند شاید بخشی از تلاش انسانها در این دالان به پیشبینی وقایع در زمان قطحی و خشکسالی که گریبانگیر آنها بوده نیز برگردد. به نظر میرسد ساکنان زوتان کمتر از دیگر گروهها به پیشبینی پایان جهان علاقمند بودهاند.
راسی میگوید: «علیرغم این کشف تازه هرگز نخواهیم توانست تمامی اسرار این دلان را کشف کنیم. این منطقه در دهه 1970/1350غارت شده و بسیاری از آثار تاریخی آن دیگر وجود ندارد. حکاکی بسیاری هم دیگر چندان واضح نیستند». ساتورنو که رهبری حفاریها را در این منطقه به عهده دارد، خوشبینتر است و میگوید: «ما پس از سه سال کاوش در این سایت موفق به کشف چیزهایی شدیم که بیسابقه بودند و هنوز سالهای بسیار دیگری را نیز پیش رو داریم».
روز 26 آوریل سال 1986 یکی از بدترین فجایع تاریخ بشری رخ داد که در طی آن نیروگاه اتمی ، چرنوبیل در کشور اوکراین امروزی که در آن زمان جزء اتحاد جماهیر شوروی سابق بود منفجر شده و باعث شده تا تشعشعات اتمی تا فاصله زیادی از این نیروگاه پخش شود. دولت شوروی سابق در چند سال باقی مانده از حیات خود سعی کرد تا به هر نحو ممکن بر روی این حادثه سرپوش بگذارد و تقریبا هیچ گونه اطلاع رسانی و یا شفاف سازی را در مورد آن انجام ندهد.
پدیده برخورد کشتی با نهنگ ها یکی از موارد غم انگیز در طبیعت است که سالانه باعث قربانی شدن تعداد زیادی از نهنگها می شود. در یکی از جدیدترین این حادثه ها که در نزدیکی سواحل "سریلانکا" رخ داده است یک نهنگ از نژاد "آبی" از ناحیه دم با بخش جلوی یک کشتی برخورد کرده است و باعث شده است تا این بخش از بدن این نهنگ به شدت مجروح شود.
تصاویر مربوط به این نهنگ توسط غواصی به نام "تونی وو" تهیه شده است. او می گوید: به احتمال زیاد این نهنگ شب قبل از عکس برداری برای هواگیری به سطح آب آمده بوده است و در آن زمان با کشتی برخورد کرده است. دیدن این نهنگ بزرگ و زیبا در این شرایط بسیار ناراحت کننده است.
مسئله این است که نهنگ ها با وجودی این که یکی از بزرگترین ساکنان دریا هستند اما با وجود این در مقایسه با کشتی های بزرگ باربری توانی ندارند و در صورت برخورد آسیب شدیدی می بینند. متاسفانه به دلیل این که ضربه حاصل از این برخورد در کشتی احساس نمی شود آمار دقیقی از تعداد این برخوردها و نهنگهایی که به این دلیل قربانی می شوند وجود ندارد.
آبهای منطقه اقیانوس هند از جمله مناطقی است که تعداد زیادی از نهنگها در آن زندگی کرده و یا از آن به عنوان مسیر مهاجرت بهره می برند و در عین حال این اقیانوس یکی از شلوغ ترین مسیرهای دریایی در جهان است که در طول شبانه روز تعداد زیادی کشتی با وزن و سرعت زیاد در آن در حال رفت و آمد هستند. وال مورد نظر بر اثر این ضربه جان خود را از دست داد./ ق پ